Земният бадем и неговите ползи за здравето. Чуфа /Cyperus esculentis/, познат

...
Земният бадем и неговите ползи за здравето. Чуфа /Cyperus esculentis/, познат
Коментари Харесай

Земният бадем и неговите ползи за здравето

Земният бадем и неговите изгоди за здравето. Чуфа  /Cyperus esculentis/, прочут още като земен бадем е растение, което принадлежи към семейство Острицови. За татковина на  чуфа  се считат Северна Африка и Средиземноморието.

Богат е на фибри, протеини, мазнини, малко въглехидрати, витамин Е, желязо, фосфор, витамин С, магнезий, цинк, калий, калций. Някои проучвания демонстрират, че в случай че чуфата бъде оставена да покълне преди да бъде употребявана, нейните хранителни стойности и въздействието на антиоксидантите в нея се ускоряват.

Съдържащите се в нея антинутриенти, като фитати, оксалати, сапонини и танини оказват позитивно въздействие върху абсорбцията на питателните ѝ субстанции от червата.

 Мляко от чуфа

Земният бадем, именуван още чуфа, е жълто-оранжева на цвят ядка, която в действителност не е тъкмо ядка, а по-скоро кадърен за ястие клубен (издължена и уголемена конструкция на някои растения, като картофите, морковите, богата на хранителни вещества).

Размерите на по този начин наречените ядки са колкото тези на нахута, само че са по-сбръчкани и сладки на усет. Леко наподобяват усета на кокоса.

Испанците извличат от плодовете на чуфата мляко, което има лечебни свойства и се употребява за лекуване на болести на стомашно-чревния тракт.

Подобрява храносмилането

Земният бадем е извънредно богато кондензиран с фибри, които подкрепят храносмилането. Неразтворимите фибри оказват помощ за постоянното изхождане и подтикват придвижването на червата. В чуфата се съдържа и стабилно нишесте, тип фибра, която подхранва положителните бактерии в червата, играейки роля на пребиотик. Освен това земният бадем има свойството да спомага секрецията на ензими в червата, които понижават газовете, неприятното храносмилане и диарията.

Намалява кръвната захар

Високото наличие на фибри оказва помощ и в контрола на кръвната захар. Те подкрепят абсорбацията на глюкозата, като защищават клетките от трупане на мастна тъкан. Това става посредством възстановяване на инсулиновата приемливост на клетките.

Подобрява сърдечносъдовото здраве

В земния бадем се съдържат доста мононенаситени мастни киселини, които намаляват холестерола и триглицеридите в кръвта. Това усъвършенства работата на сърцето и кръвоносните съдове, понижава риска от инфаркт и инсулт, защищава от хронични сърдечносъдови болести.

Стимулира имунната система

Земните бадеми имат свойството да обезвреждат някои болестотворни бактерии, които предизвикват съществени инфекции при хората. Сред тях са ешерихия коли, стафилококи, салмонела.

Противовъзпалителните и антибактериални свойства на чуфата оказват помощ за възстановяване и улеснение на работата на имунната система.

Източник: az-jenata.bg

Земният бадем и неговите изгоди за здравето

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР